TIPURI DE CEAI

De la ceaiuri negre la ceaiuri albe: invata despre diferitele tipuri de ceai

Legenda spune ca, acum mai mult de 4700 de ani, un supus al unui imparat chinez a scapat din greseala cateva frunze uscate de ceai intr-un bol plin cu apa fierbinte. De atunci, ceaiul a devenit cea mai populara bautura de pe planeta (dupa apa, desigur) si, prin incercari extinse, s-a descoperit care plante produc cele mai bune infuzii.

Dupa milenii de explorare, descoperiri si experimente, lumea ceaiului a devenit mai vasta si mai specializata chiar si decat cea a vinurilor. Majoritatea vinurilor sunt obtinute din struguri si se clasifica in rosii, albe si rose. Ceaiul se obtine din planta numita stiintific Camellia Sinensis si poate fi negru, oolong, verde sau alb. O a cincea categorie, ceaiul de plante, nu este practic un ceai, pentru ca se refera la lumea minunatelor infuzii obtinute din alte plante, nu Camellia Sinensis. Uneori se foloseste un cuvant mai precis, “tizana”, cand se fac referiri la infuziile din plante.


Ceaiul negru

Ceaiul negru este cel mai cunoscut tip de ceai in America de Nord si Europa. Popularele Earl Grey, English Breakfast, Orange Pekoe sunt toate ceaiuri negre. Un alt tip de ceai negru, seducatorul ceai afumat Lapsang Souchong, unul dintre cele mai speciale ceaiuri ale noastre, devine din ce in ce mai cunoscut si in Vest.

Ceaiul negru este cel mai procesat tip de ceai. Frunzele sunt lasate sa oxideze integral, innegrindu-se inainte de uscare, acest proces oferindu-i ceaiului negru gustul usor astringent, complexitatea si lipsa aromelor vegetale care se gasesc de obicei in alte tipuri de ceai. Astringenta este acea senzatie de “gura uscata” care provine de la taninul din ceai, senzatie familiara bautorilor de cabernet sauvignon, si se potriveste perfect cu lapte si indulcitor. Obtinerea nivelului optim de astringenta este unul dintre cele mai importante criterii pentru diferentierea ceaiurilor negre de calitate.

Numele de “ceai negru” se refera la culoarea frunzelor deoarece infuzia este, in general, rosiatica-portocalie. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate in apa mai fierbinte si lasate mai mult la infuzat decat alte tipuri de ceai, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care ceaiul negru contine cea mai mare cantitate de cofeina per cana.

La Tea Forte, ceaiurile negre abunda: unele sunt pure, ambalate direct de pe mesele de uscare; altele sunt aromatizate cu nuante subtile de mure, vanilie si chiar rodie. Ceaiurile noastre provin din cele mai reputate tari atunci cand vine vorba de productia de ceai, China, India si Sri Lanka. Ceaiuri negre se mai produc si in Turcia, Rusia, Azerbaidjan, Kenya si Indonezia.


Ceaiul verde
Ceaiul verde, cunoscut prin notele sale vegetale si prin frunzele si infuzia de culoare verde, este tinut o perioada scurta la aburi sau este prajit pentru a-i denatura enzimele oxidante si pentru a-i pastra prospetimea caracteristica. Desi toate tipurile de ceai sunt bogate in antioxidanti se spune ca, datorita procesarii minime, ceaiul verde este cel cu concentratia cea mai mare. Ceaiurile verzi trebuie infuzate cu multa grija deoarece, daca sunt lasate la infuzat prea mult sau la o temperatura prea inalta, devin amare. Ceaiul verde nu trebuie niciodata infuzat in apa fiarta. Rezultate mult mai bune se obtin cu apa la temperatura apropiata de temperatura de fierbere sau chiar mai rece.

Unul dintre cele mai interesante ceaiuri verzi de la Tea Forte este Gunpowder, numit asa datorita asemanarii sale cu praful de pusca. Frunzele de ceai sunt prajite si apoi rulate manual in rulouri asemanatoare cu cele din praf de pusca folosite de tunurile britanice. Alte ceaiuri verzi, inclusiv ale noastre, sunt cunoscute prin aromele adaugate, de exemplu mango, iasomie si alte flori de primavara care se pot identifica in ceaiurile noastre Jasmine Green si Oasis.

Nici o discutie despre ceaiurile verzi nu este completa fara a mentiona ceaiul in stil japonez Sencha. Pentru multi, pasiunea pentru ceaiul verde s-a nascut intr-un restaurant de sushi unde Sencha este de obicei servit la sfarsitul unei mese rafinate. Sencha incalzeste sufletul, curata valul palatin si ramane unul dintre ceaiurile noastre verzi favorite.


Ceaiul de plante
Ceaiurile de plante acopera orice poate fi infuzat in apa fierbinte si nu provine din frunzele de ceai ale plantei Camellia Sinensis. Aceasta inseamna ca ceaiurile de plante nu sunt, prin definitie, ceaiuri; mult mai corect ar fi sa se numeasca tizane insa acest termen nu este foarte folosit astfel incat denumirea populara este “ceai de plante”.

Ceaiurile de plante includ ierburi, flori, fructe de padure, condimente, radacini, fructe sau alte surse florale. Folosite din vremuri stravechi pentru calitatile lor medicinale, majoritatea ingredientelor din ceaiurile noastre de plante sunt consumate de secole, poate chiar de mii de ani. Ceaiurile de plante pot contine remedii clasice cum ar fi ghimbirul (folosit in ameliorarea senzatiilor de greata), musetelul (cunoscut pentru inducerea somnului) sau arome mai exotice ca ceaiul rooibos, un produs din Africa de Sud, complet lipsit de cofeina, care produce un elixir rosiatic si delicios cu arome florale si care este foarte bogat in antioxidanti.

Ceaiurilor noastre de plante le sunt adaugate arome delicioase, de la menta pana la ingrediente exotice precum cacao, chimen, anason, cardamon, lemongrass, sau fructe suculente precum zmeura, portocala, marul si rodia.

Toate ceaiurile noastre de plante sunt unice, lipsite de cofeina si se potrivesc oricui, la orice ora din zi. O optiune sanatoasa si un univers variat de care nu te poti plictisi.


Oolong
Ceaiurile Oolong sunt inrudite cu cele negre. Ceaiurile oolong sunt partial oxidate astfel incat sa se situeze undeva intre ceaiurile negre si verzi. In timp ce aspectul infuziei seamana mai mult cu ceaiurile negre, gustul este mai apropiat de ceaiul verde, dar cumva mai bogat. Ceaiurile oolong sunt produse in provincia Fujian din China si in Taiwan, insula care mai demult se numea Formosa (Frumoasa Insula, in portugheza) si care da numele unuia dintre cele mai cunoscute ceaiuri oolong.

Ceaiul oolong este unul dintre cele mai apreciate tipuri de ceai. Una dintre aromele celebre (si rare) este Da Hong Pao sau Red Robe, numit astfel dupa legenda conform careia un imparat din dinastia Ming a trimis pelerine rosii pentru a proteja o mica plantatie de ceai; se spune ca mama sa care era foarte bolnava a baut o infuzie de ceai de pe aceasta plantatie si s-a vindecat. Un astfel de ceai este si sortimentul nostru Silk Oolong, care este delicat precum cele mai fine ceaiuri verzi, avand, in acelasi timp, aroma matasoasa caracteristica de ceai oolong.


Ceaiuri albe
Ceail alb contine numai mugurii plantei si frunzele foarte tinere, fiind cunoscut ca cel mai putin procesat tip de ceai, de aceea este mai rar si mai scump decat celelalte tipuri. Gustul sau delicat si faptul ca este sanatos, asemeni ceaiurilor verzi, i-au crescut notorietatea in ultimii ani.

Desi ceaiurile albe sunt “mai putin procesate” decat cele verzi, ele sunt cumva mai oxidate; oxidarea survine in faza de “ofilire”, atunci cand ceaiul alb este uscat la aer imediat dupa ce a fost cules. Apoi este copt, uscat mai departe, si uneori poate fi rulat delicat, insa de obicei procesarea se face cu grija pentru a pastra toate caracteristicile plantei abia culese. Prepararea infuziilor trebuie sa urmeze aceiasi pasi ca si la ceaiurile verzi, cu mentiunea ca, spre diferenta de ceaiul verde, ceaiul alb poate fi lasat la infuzat o perioada mai lunga si se poate folosi si apa fiarta fara a exista riscul de a obtine un ceai amar.

Cultivat in special in celebra provincie Fujian, ceaiul alb cel mai cunoscut este Bao Hao Yinzhen sau “Acul de Argint”. Ceaiul alb este cules intre 15 martie si 10 aprilie, atunci cand precipitatiile sunt la nivelul cel mai scazut, iar mugurii de ceai nu s-au deschis inca. Ceaiurile albe sunt cele mai cautate si pretuite de catre cunoscatorii ceaiului.

In timp ce ceaiurile verzi si negre au fost aromatizate si modificate de secole, ceaiurile albe aromate sunt relativ noi. Tea Forte a descoperit ca ceaiul alb pune in valoare alte arome iar infuziile noastre White Ambrosia si White Ginger Pear sunt printre cele mai inovative.