CUM SE PREPARA CEAIUL MATCHA?

Istoria ceaiului matcha

Ceaiul Matcha a crescut in popularitate in ultimii ani datorita ritualului japonez al pregatirii ceaiului si a beneficiilor aduse sanatatii. Crescut la umbra, recoltat primavara si pisat cu piatra pana ajunge o pudra de culoare verde deschis, ceaiul matcha este  un ceai verde. El este facut din aceleasi frunze de “camellia sinensis ” folosite la ceaiul verde obisnuit. Diferenta dintre ele este aceea ca atunci cand bem matcha, consumam frunzele de ceai, in timp ce in alte forme de ceai verde, bem apa infuzata cu aroma de frunze de ceai verde.

Ceaiul matcha este servit in mod traditional folosind o serie de accesorii, incluzand bolul ceremonial (chawan), telul din bambus (chasen) si un mic polonic (chashaku).

Un calugar budist a dus pudra de ceai din China in Japonia in secolul 12 si traditia ceremoniei chanoyu a prins radacini. La inceput, ceremonia a fost rezervata razboinicilor si membrilor nobilimii , dar cu timpul, masele au adopta „moda”.

Tipurile de pregatire a ceaiului  matcha

Calitatile acestui tip de ceai pentru sanatatea organismului si gustul sau placut au facut ca matcha acesta sa fie popular si sa se raspandeasca in intreaga lume. Astazi, matcha este folosit si ca ingredient culinar in retetele de desert si apreciat in formele sale cele mai traditionale: usucha and koicha.

Usucha insemana  “ceai subtire,” in timp ce koicha inseamna “ceai gros” si este bautura ce mai tipica folosita in ceremonialul ceaiului. Dupa cum suna, cele doua tipuri de ceai  pot avea consistente diferite.