Ceai negru
Originile ceaiului se considera a fi in China. Dar ceaiul verde, delicat, cu gust proaspăt, a devenit popular în societatea estică și este încă baza culturii ceaiului acolo și astăzi. Pe măsură ce cultura ceaiului s-a răspândit și ceaiul a fost procesat pentru export, mai intai in țări învecinate și, în cele din urmă, peste oceane, s-a descoperit că ceaiul negru, mai oxidat, și-ar păstra prospețimea și aroma mai bine în timpul călătoriilor lungi decât vărul său verde minim oxidat. În primele zile ale comerțului de frontieră între China, Tibet și alte țări vecine, ceaiul era fermentat, uscat și presat în cărămizi pentru a fi folosit ca monedă. Până în prezent, cea mai mare parte a ceaiului negru produs în China este exportat în afara țării. Olandezii au adus prima dată ceaiul în Europa în 1610, acesta a ajuns în Anglia în 1658, iar apoi a crescut în popularitate în coloniile americane ale Angliei de-a lungul anilor 1700. Cererea de ceai a cunoscut salturi uriașe în anii 1700, când Anglia a extins importurile de zahăr din coloniile sale din Caraibe. Până în 1800, englezii consumau anual 2,5 kilograme de ceai și 17 kilograme de zahăr pe cap de locuitor. Unii susțin că tendința în creștere de a adăuga zahăr la ceai a crescut cererea de ceai negru puternic față de importurile mai delicate de ceai verde. Următorul salt în producția de ceai negru a venit în anii 1800, când soiul de plante de ceai Camellia sinensis assamica a fost descoperit în 1823 în regiunea Assam din India. Acest soi nativ era mult mai potrivit pentru producția de ceaiuri negre consistente, îndrăznețe, care erau la mare căutare. Nu după mult timp, în 1835, englezii au început să planteze grădini de ceai în regiunea Darjeeling din India, lângă Nepal. Deoarece India era o colonie britanică, aceste varietăți diferite de ceaiuri negre au devenit rapid exporturi populare în Anglia.
Prelucrarea ceaiului negru
Pentru a înțelege diferenta dintre ceaiul negru negru și ceaiul verde, este important să știți că tot ceaiul provine din aceeași plantă - Camellia sinensis. Varietatea plantelor de ceai și modul în care sunt procesate frunzele plantei definesc dacă un ceai devine negru sau verde. Prelucrarea ceaiului negru (ortodox): Ofilire → Prima laminare → Oxidare/Fermentare → Uscare (110°C/65°C) Prelucrarea ceaiului negru (non-ortodox/CTC): Ofilire → Tăiere/Rupare/Ondulare → Oxidare/Fermentare → Uscare (130°C/90°C)