Ceai Oolong

Oolong nu este nu este nici ceai negru, nici ceai verde; se încadrează în propria sa categorie de ceai. Cu toate acestea, un oolong poate avea mai multe caracteristici de ceai negru sau mai multe caracteristici de ceai verde, în funcție de direcția pe care maestrul ceaiului o ia în procesarea ceaiului. Oxidare: Ceaiul negru este lăsat să se oxideze complet în timpul procesării, dând frunzelor de ceai culoarea închisă și aroma bogată de malț pentru care sunt cunoscute. Ceaiul verde abia se oxidează, așa că frunzele își păstrează o parte din culoarea originală a frunzelor verzi și aroma proaspăt culesă. Ceaiul Oolong se află undeva la mijloc și este adesea descris ca un ceai parțial oxidat. Dar nivelurile de oxidare în oolong pot varia de la 8% la 80%, în funcție de stilul de producție al maestrului de ceai. De aceea, profilul de aromă al unor oolong-uri poate înclina mai mult spre un ceai verde proaspăt (mai puțin oxidat) și alții spre un ceai negru cu malț (mai oxidat).

Cea mai mare diferență dintre ceaiul oolong și ceaiul negru sau verde?

Oxidare și formă.

Forma: Ceaiurile Oolong sunt în mod tradițional rulate, răsucite sau ondulate în bile strânse sau fire subțiri. Aceste tehnici de modelare artizanală depind de tradițiile maestrului de ceai care face ceaiul. Laminarea este un aspect important al procesării oolong care modifică aspectul, culoarea și aroma frunzelor finale de ceai. În funcție de modul și momentul în care frunzele sunt rulate în timpul procesării, maestrul ceaiului poate modifica subtil întreaga direcție a aromei finale a ceaiului. Originile ceaiului Oolong Oolong reprezintă o adevărată măiestrie artizanală a procesării ceaiului. Aspectul, forma și aroma unui ceai oolong pot varia foarte mult în funcție de regiunea în care este cultivat și de modul în care este procesat.

Originile oolong-ului sunt revendicate atât în ​​China, cât și în Taiwan, iar ceaiul este încă foarte venerat în ambele țări astăzi. O poveste susține că chinezii au dat numele de „wulong” sau „dragon negru” frunzelor mari de ceai întunecate, care au fost puternic oxidate și răsucite în forme care se întâmplă să semene cu dragonul chinez mistic. O altă poveste spune povestea unui fermier de ceai pe nume Wu Liang (prescurtat mai târziu în Wulong) care a descoperit din întâmplare stilul oolong de ceai. Fermierul a fost distras după o zi lungă de cules de ceai și, după ce s-a întors la frunzele sale de ceai ofilite, a descoperit că au început deja să se oxideze. Indiferent în ce poveste credeți, este adevărat că cei mai faimoși oolongs chinezești sunt cultivați în regiunile muntoase înalte pe teren stâncos și pe vreme rece. Geografia unică și mediul aspru le conferă acestor oolong-uri aroma bogată pentru care sunt faimoși. Cele mai faimoase oolong-uri din Taiwan sunt în mod tradițional mai puțin oxidate (10% până la 40%) și, prin urmare, tind să fie mai verzi ca culoare și mai deschise ca aromă decât oolong-urile chinezești. Stilurile de oolong produse în întreaga țară variază la fel de mult ca și stilurile de vin care provin din Franța. Unele oolong-uri sunt turnate în bile mici, strânse, în timp ce altele sunt răsucite în fire lungi cu frunze. Unele cresc în munți îndepărtați acoperiți de ceață, în timp ce alții se dezvoltă pe dealurile temperate cu păduri de bambus. Unele sunt smulse primăvara pentru o aromă înflorită de erbacee, în timp ce altele sunt culese iarna și prăjite pentru o aromă copioasă de lemn. În timp ce cele mai faimoase oolong-uri provin din China și Taiwan, în alte părți ale lumii se fac astăzi diferite stiluri de oolong. India, Sri Lanka, Japonia, Thailanda și Noua Zeelandă sunt doar câteva dintre țările care produc unele dintre ceaiurile oolong din lume. Pentru a înțelege oolong, chiar trebuie să înțelegeți procesarea ceaiului. Tot ceaiul - negru, verde și oolong - pornește de la aceeași plantă de ceai Camellia sinensis. Diferența dintre ceea ce ajunge în ceașca ta de ceai depinde de mulți factori, inclusiv de soiul sau soiul plantei de ceai, de terenul plantei (caracteristicile geografiei, climei și culturii) și de modul în care frunzele de ceai sunt procesate după ce sunt culese.