Publicat pe

Briose Bombay Chai cu ovaz

Sfaturi, metode si retete

Dintre iubitorii de ceai, unii se intereseaza despre cum pot folosi aromele si nuantele ceaiului si in alte feluri decat cel clasic. Noi suntem interesati de felul in care se poate folosi ceaiul in bucatarie in locul condimentelor, transformand retetele obisnuite in unele originale. In Asia, ceaiul se foloseste la gatit, mai ales pentru afumarea carnii de pasare, de cateva sute de ani incoace. Ceaiul poate fi folosit la marinat, pentru saramuri, infuzii, condimentatea carnii, pentru pescuit sau pentru pregatirea muraturilor, precum si in alte intrebuintari. Exista nenumarate posibilitati de utilizare a ceaiului.

Cateva metode de a gati cu ceai
Ceaiul poate face ca o reteta simpla sa devina interesanta. Poate completa gustul celorlalte ingrediente folosite sau poate da o savoare care sa contrasteze celelalte arome ale unui fel de mancare. Poate fi folosit pentru a echilibra aroma, aciditatea, gustul dulce sau bogat al alimentelor sau poate fi utilizat pentru a sublinia toate aceste caracteristici.

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti atunci cand gatesti folosind ceai:

  • Gateste numai cu un ceai pe care l-ai bea chiar tu. Daca folosesti un ceai slab calitativ, si mancare preparata de tine va fi de o calitate slaba.
  • Daca ai nevoie de un ceai concentrat, mareste cantitatea de ceai pe care o folosesti pentru infuzie. Daca vrei sa obtii un ceai concentrat marind timpul de infuzare, vei obtine doar o infuzie amara, nu neaparat si concentrata.
  • Daca te gandesti  sa folosesti ceai la feluri de mancare pe care le gatesti in cuptor sau sa condimentezi carnea, trebuie mai intai sa maruntesti frunzele de ceai folosind un mojar cu pistil sau o rasnita pentru condimente. Asigura-te ca toate materialele de lucru sunt curate si uscate inainte sa te apuci de gatit.