Publicat pe

Cateva metode de a gati cu ceai

Lucruri utile de stiut

  • Poti gati pastele folosind o infuzie din fenicul.
  • Orezul poate fi pregatit in infuzie de ceai verde, apoi se adauga otet de orez si zahar.
  • Midiile se gatesc in infuzie de ceai verde sau negru.
  • Crevetii se fierb in infuzie de ceai oolong.

Poti folosi un concentrat din ceai pentru a fierbe alimente inabusit sau pentru a-l adauga la sosuri.

  • Prajeste carnea de vita in ulei pana devine maronie, apoi fierbe-o inabusit intr-un concentrat de ceai negru la care se adauga diverse ingrediente aromatizante, precum usturoiul si citricele.
  • Concentratul din ceai verde poate fi folosit ca baza pentru o supa de legume.

 

Pregateste infuzii cu alte lichide
In acest fel vei putea da aroma ceaiului tau preferat inghetatelor, cremelor ganache sau supelor crema. Poti folosi pentru infuzat si otet sau sucul de fructe proaspat stoarse.

In lichide calde sau fierbinti: incalzeste smantana asa cum e mentionat in reteta. Adaugi frunze de ceai si lasi la infuzat. Strecoara infuzia intr-un vas dupa ce a ajuns la concentratia necesara. (Smantana reduce gustul amar al ceaiului lasat prea mult timp la infuzat, de aceea e bine sa mai gusti din ea ca sa stii cand e gata.) Iata cateva ponturi:

  • Poti adauga ceai de musetel la supa de cartofi.
  • Un ceai indian condimentat (chai) completeaza budinca de orez.
  • Earl Grey da o aroma speciala cremei cu ciocolata ganache.
  • Ceaiul verde sau cel indian condimentat confera inghetatei o aroma speciala.

In lichide reci: adauga frunzele de ceai in lichid si lasa-le la infuzat pana ajung la intensitatea dorita. Poti folosi otet sau alcool.

  • Iti poti face singur un otet aromatic cu ceai pentru salate.
  • Infuzeaza ceai negru in suc de mere sau de portocale si stropeste apoi legumele din salata (de exemplu, dovlecei).
  • Iti poti face un delicios sirop din zahar si infuzie de ceai pe care sa-l pui peste fructe proaspete.

 

Marinarea carnii
Infuzeaza ceaiul in apa ca atunci cand iti pregatesti o ceasca de ceai ca sa o bei, insa adauga mai multe frunze. Adauga si alte condimente, aromatizanti si uleiuri. In acest amestec poti marina orice fel de carne (de exemplu, carne de pasare de curte). Iata cateva indicatii:

  • Carne de pui marinata in ceai negru, ghimbir, usturoi, sos de soia si carne de vita.
  • Cotlete cu os de porc sau oaie marinate in ceai negru cu lamaie si ulei.
  • Costita de vita marinata in Lapsang Souchong sau English Breakfast cu ceapa (preferabil frantuzeasca), otet din vin rosu si ulei.

 

Adauga frunze de ceai pentru a da aroma mancarurilor
Foloseste un mojar cu pistil sau o rasnita pentru condimente ca sa maruntesti frunzele pana ajung o pulbere. Aceasta poate inlocui cu succes mare parte din cantitatea de condimente pe care o folosesti atunci cand condimentezi carnea sau diverse feluri de mancare. Cateva sugestii:

  • Amesteca pulberea de frunze cu crema de branza si obtii un topping special pentru chifle.
  • Poti adauga ceai de musetel sau de lavanda la reteta de biscuiti de casa.
  • Data viitoare cand faci o prajitura, adauga putina iasomie sau Earl Grey.
  • Ceaiul Assam va da un gust deosebit tartei cu lamaie.
  • Pregateste pestele intr-o crusta din ceai si sare.
  • Unge carnea de peste cu ulei de masline. Amesteca o ceasca de sare grunjoasa cu 4 linguri de frunze de ceai macinate. Bate 4 albusuri de ou si amesteca-le cu sarea si ceaiul. Cu acest amestec, acopera carnea de peste. Un peste intreg se lasa in cuptorul incalzit la 350°F (175°C) timp de 30-40 minute. Rupe crusta de sare si serveste carnea fara crusta. (Poti face acelasi lucru si cu file de peste sau carne de pui.)

 

Conservare
Frunzele intregi de ceai sau concentratul de ceai poate fi folosit pentru saramuri sau muraturi. Poti incerca o reteta de gravlax marinand somonul folosind sare, zahar si, in loc de marar, frunze de ceai.

Afumare
Umezeste frunzele de ceai si foloseste-le la fel cum folosesti bucatile de lemn sau carbune pentru gratar. Cele mai potrivite frunze ar fi cele de Keemnun sau Souchong, dar nu e obligatoriu sa te opresti la acestea. Poti sa afumi carnea si intr-o tigaie wok folosind parti egale de boabe de orez si frunze uscate de ceai, la care poti adauga, pentru aroma, zahar, boabe de piper negru, scortisoara, felii de mere sau nuci. Ceaiul negru folosit pentru afumare da un gust deosebit carnii de pui sau de somon.