TIPURI DE CEAI - Tea Forté
Coș

Nu ai niciun produs în coș.

Nu sunt produse în coș.

Tipuri de ceai

TIPURI DE CEAI

De la ceaiuri negre la ceaiuri albe: învață despre diferitele tipuri de ceai
Legenda spune că, acum mai mult de 4700 de ani, un supus al unui împărat chinez a scăpat din greșeală câteva frunze uscate de ceai într-un bol plin cu apă fierbinte. De atunci, ceaiul a devenit cea mai populară băutură de pe planetă (după apă, desigur) și, prin încercări extinse, s-a descoperit care plante produc cele mai bune infuzii.

După milenii de explorare, descoperiri și experimente, lumea ceaiului a devenit mai vastă și mai specializată chiar și decât cea a vinurilor. Majoritatea vinurilor sunt obținute din struguri și se clasifică în roșii, albe și rose. Ceaiul se obține din planta numită științific Camellia Sinensis și poate fi negru, oolong, verde sau alb. O a cincea categorie, ceaiul de plante, nu este practic un ceai, pentru că se referă la lumea minunatelor infuzii obținute din alte plante, nu Camellia Sinensis. Uneori se folosește un cuvânt mai precis, “tizana”, când se fac referiri la infuziile din plante.

Ceaiul negru
Ceaiul negru este cel mai cunoscut tip de ceai în America de Nord și Europa. Popularele Earl Grey, English Breakfast, Orange Pekoe sunt toate ceaiuri negre. Un alt tip de ceai negru, seducătorul ceai afumat Lapsang Souchong, unul dintre cele mai speciale ceaiuri ale noastre, devine din ce în ce mai cunoscut și în Vest.

Ceaiul negru este cel mai procesat tip de ceai. Frunzele sunt lăsate să oxideze integral, înnegrindu-se înainte de uscare, acest proces oferindu-i ceaiului negru gustul ușor astringent, complexitatea și lipsa aromelor vegetale care se găsesc de obicei în alte tipuri de ceai. Astringența este acea senzație de “gură uscată” care provine de la taninul din ceai, senzație familiară bautorilor de cabernet sauvignon, și se potrivește perfect cu lapte și îndulcitor. Obținerea nivelului optim de astringență este unul dintre cele mai importante criterii pentru diferențierea ceaiurilor negre de calitate.

Numele de “ceai negru” se referă la culoarea frunzelor deoarece infuzia este, în general, roșiatică-portocalie. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate în apă mai fierbinte și lăsate mai mult la infuzat decât alte tipuri de ceai, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cofeină per cană.

La Tea Forté, ceaiurile negre abundă: unele sunt pure, ambalate direct de pe mesele de uscare; altele sunt aromatizate cu nuanțe subtile de mure, vanilie și chiar rodie. Ceaiurile noastre provin din cele mai reputate țări atunci când vine vorba de producția de ceai, China, India și Sri Lanka. Ceaiuri negre se mai produc și în Turcia, Rusia, Azerbaidjan, Kenya și Indonezia.

Ceaiul verde
Ceaiul verde, cunoscut prin notele sale vegetale și prin frunzele și infuzia de culoare verde, este ținut o perioadă scurtă la aburi sau este prăjit pentru a-i denatura enzimele oxidante și pentru a-i păstra prospețimea caracteristică. Deși toate tipurile de ceai sunt bogate în antioxidanți se spune că, datorită procesării minime, ceaiul verde este cel cu concentrația cea mai mare. Ceaiurile verzi trebuie infuzate cu multă grijă deoarece, dacă sunt lăsate la infuzat prea mult sau la o temperatură prea înaltă, devin amare. Ceaiul verde nu trebuie niciodată infuzat în apă fiartă. Rezultate mult mai bune se obțîn cu apă la temperatura apropiată de temperatura de fierbere sau chiar mai rece.

Unul dintre cele mai interesante ceaiuri verzi de la Tea Forté este Gunpowder, numit așa datorită asemănării sale cu praful de pușcă. Frunzele de ceai sunt prăjite și apoi rulate manual în rulouri asemănătoare cu cele din praf de pușcă folosite de tunurile britanice. Alte ceaiuri verzi, inclusiv ale noastre, sunt cunoscute prin aromele adăugate, de exemplu mango, iasomie și alte flori de primăvară care se pot identifica în ceaiurile noastre Jasmine Green și Oasis.

Nici o discuție despre ceaiurile verzi nu este completă fără a menționa ceaiul în stil japonez Sencha. Pentru mulți, pasiunea pentru ceaiul verde s-a născut într-un restaurant de sushi unde Sencha este de obicei servit la sfârșitul unei mese rafinate. Sencha încălzește sufletul, curăță vălul palatin și rămâne unul dintre ceaiurile noastre verzi favorite.

Ceaiul de plante
Ceaiurile de plante acoperă orice poate fi infuzat în apă fierbinte și nu provine din frunzele de ceai ale plantei Camellia Sinensis. Aceasta înseamnă că ceaiurile de plante nu sunt, prin definiție, ceaiuri; mult mai corect ar fi să se numească tizane însă acest termen nu este foarte folosit astfel încât denumirea populară este “ceai de plante”.

Ceaiurile de plante includ ierburi, flori, fructe de pădure, condimente, rădăcini, fructe sau alte surse florale. Folosite din vremuri străvechi pentru calitățile lor medicinale, majoritatea ingredientelor din ceaiurile noastre de plante sunt consumate de secole, poate chiar de mii de ani. Ceaiurile de plante pot conține remedii clasice cum ar fi ghimbirul (folosit în ameliorarea senzațiilor de greață), mușețelul (cunoscut pentru inducerea somnului) sau arome mai exotice ca ceaiul rooibos, un produs din Africa de Sud, complet lipsit de cofeină, care produce un elixir roșiatic și delicios cu arome florale și care este foarte bogat în antioxidanți.

Ceaiurilor noastre de plante le sunt adăugate arome delicioase, de la mentă până la ingrediente exotice precum cacao, chimen, anason, cardamon, lemongrass, sau fructe suculente precum zmeura, portocala, mărul și rodia.

Toate ceaiurile noastre de plante sunt unice, lipsite de cofeină și se potrivesc oricui, la orice ora din zi. O opțiune sănătoasă și un univers variat de care nu te poți plictisi.

Oolong
Ceaiurile Oolong sunt înrudite cu cele negre. Ceaiurile oolong sunt parțial oxidate astfel încât să se situeze undeva între ceaiurile negre și verzi. În timp ce aspectul infuziei seamănă mai mult cu ceaiurile negre, gustul este mai apropiat de ceaiul verde, dar cumva mai bogat. Ceaiurile oolong sunt produse în provincia Fujian din China și în Taiwan, insulă care mai demult se numea Formosa (Frumoasa Insulă, în portugheză) și care dă numele unuia dintre cele mai cunoscute ceaiuri oolong.

Ceaiul oolong este unul dintre cele mai apreciate tipuri de ceai. Una dintre aromele celebre (și rare) este Da Hong Pao sau Red Robe, numit astfel după legenda conform căreia un împărat din dinastia Ming a trimis pelerine roșii pentru a proteja o mică plantație de ceai; se spune că mama sa care era foarte bolnavă a băut o infuzie de ceai de pe această plantație și s-a vindecat. Un astfel de ceai este și sortimentul nostru Silk Oolong, care este delicat precum cele mai fine ceaiuri verzi, având, în același timp, aroma mătăsoasă caracteristică de ceai oolong.

Ceaiuri albe
Ceail alb conține numai mugurii plantei și frunzele foarte tinere, fiind cunoscut că cel mai puțin procesat tip de ceai, de aceea este mai rar și mai scump decât celelalte tipuri. Gustul său delicat și faptul că este sănătos, asemeni ceaiurilor verzi, i-au crescut notorietatea în ultimii ani.

Deși ceaiurile albe sunt “mai puțîn procesate” decât cele verzi, ele sunt cumva mai oxidate; oxidarea survine în faza de “ofilire”, atunci când ceaiul alb este uscat la aer imediat după ce a fost cules. Apoi este copt, uscat mai departe, și uneori poate fi rulat delicat, însă de obicei procesarea se face cu grijă pentru a păstra toate caracteristicile plantei abia culese. Prepararea infuziilor trebuie să urmeze aceiași pași că și la ceaiurile verzi, cu mențiunea că, spre diferență de ceaiul verde, ceaiul alb poate fi lăsat la infuzat o perioada mai lungă și se poate folosi și apă fiartă fără a exista riscul de a obține un ceai amar.

Cultivat în special în celebra provincie Fujian, ceaiul alb cel mai cunoscut este Bao Hao Yinzhen sau “Acul de Argint”. Ceaiul alb este cules între 15 martie și 10 aprilie, atunci când precipitațiile sunt la nivelul cel mai scăzut, iar mugurii de ceai nu s-au deschis încă. Ceaiurile albe sunt cele mai căutate și prețuite de către cunoscătorii ceaiului.

În timp ce ceaiurile verzi și negre au fost aromatizate și modificate de secole, ceaiurile albe aromate sunt relativ noi. Tea Forté a descoperit că ceaiul alb pune în valoare alte arome iar infuziile noastre White Ambrosia și White Ginger Pear sunt printre cele mai inovative.

Shopping Cart